In dit artikel leer je hoe je een XML bestand kunt importeren in Excel voor een website migratielijst. Daarna leer je hoe je deze kunt ombouwen naar een handige tabel. Dit doen we aan de hand van een voorbeeld van een website verhuizing. Natuurlijk kun je deze techniek voor elk xml bestand gebruiken. Helaas werkt deze methode alleen in Excel op windows.
De verhuizing van een website
Iedere webmaster loopt er wel eens tegenaan, namelijk de migratie van een oude website en CMS naar een nieuw CMS. Je kunt de content op heel veel manieren overnemen, variërend van overtypen tot volledig automatiseren. In dit artikel kiezen wij voor de gulden middenweg, namelijk gebruik maken van Excel in combinatie met een content scraper.
Wat? Met een content scraper kun je zonder typewerk een bericht of pagina overnemen uit je oude website. Handig dus als je nieuwe CMS hierover beschikt. Wij maken gebruik van de WordPress plugin WP Scraper. Je zult zelf even moeten uitvogelen of googlen hoe dat werkt. We zijn hier immers op Excelvraag.nl.
De rol van Excel
Excel gaan we gebruiken als tool om een migratielijst op te stellen waarin alle content van je huidige site staat en waarin we een kolom opnemen met de url in de nieuwe site. Deze gebruiken we namelijk voor de zogenaamde 301 redirect. 301 redirects mag je namelijk nooit vergeten bij het overzetten van je oude website naar een nieuw CMS. Zie het als het digitale verhuiskaartje van je bericht, pagina of artikel. Je 301 redirect kun je inrichten in een 301 plugin, zoals ….
Het echte scrapen en aanleggen van de 301 redirects in je CMS zul je zelf moeten uitvogelen. Nu je op het goede spoor bent gezet is dat natuurlijk niet meer zo moeilijk. In het vervolg laten we je zien hoe je een XML bestand kunt importeren in Excel.
Vind en exporteer je sitemap
De meeste CMS systemen beschikken over een sitemap. Dit is een zogenaamd XML bestand waarin alle pagina’s en berichten van je website zijn opgenomen. Als je zeker wilt weten dat je alle pagina’s overzet naar je nieuwe website, dan is dit een mooie manier om de pagina’s en met de juiste url’s in beeld te krijgen.
We beginnen met een export van je sitemap. Elk CMS heeft er wel een. Vaak benader je deze met “www.websitenaam.nl/sitemap.xml“. Wij maken gebruik van DNN. In dit systeem staat de sitemap onder sitemap.aspx, zie:
In WordPress vind je de sitemap onder sitemap.xml. Hier is de sitemap opgedeeld in losse sitemaps per inhoudstype (pagina, bericht, etc.).
Heb je je sitemap eenmaal in beeld sla deze dan op door in het lege vlak op je rechtermuisknop te klikken.
Sla de sitemap op op een plek waar je deze makkelijk terug vindt. Je zult inmiddels wel door hebben dat we op het moment van schrijven bezig waren met de export van onze website www.overkinderen.nl 😉
Je XML bestand importeren in Excel
Met een XML bestand kunnen we niet zoveel. Nu gaan we het XML sitemap bestand importeren in Excel, zodat we er een werklijst van kunnen maken. Maak daarvoor eerst een lege excelsheet aan en sla die op op een voor jou handige locatie. Zet in kolom B2 de titel van je migratie. Zie:
Voordat je het XML bestand kunt importeren dien je even de ontwikkelaarstab (link + artikel van maken) aan te zetten in Excel.
Ga nu naar de ontwikkelaarstab en klik op de knop importeren.
Selecteer nu middels de verkenner het XML sitemap bestand. Excel geeft nu waarschijnlijk de volgende melding. Dat komt omdat er normaal gesproken nog een bestand met aanvullende informatie is vereist. Als je op OK drukt dan puzzelt Excel dit zelf uit. Druk dus op OK.
Geef nu de plek op waar je de resultaten van je import wilt terugzien in de Excel sheet.
Druk op OK en …. wauw…. Je XML bestand staat nu keurig als lijst in Excel.
Het XML bestand opmaken als lijst
Na het importeren van het XML bestand in Excel kun je deze nu opmaken middels een tabel. Voeg er velden, formules, etc. aan toe om het aan te passen aan jouw wensen.
Mijn uiteindelijke lijst zag er als volgt uit.
Nu we de lijst hebben staan kunnen we beginnen aan het overzetten van de content van het oude CMS. Als je in de tweede kolom de nieuwe url vastlegt kun je op het moment dat de lijst compleet is een CSV bestand opstellen dat je vervolgens importeert in je 301 redirect plugin. Hoe je een CSV bestand maakt leggen we uit in een van onze volgende tutorials.
In dit artikel heb je geleerd hoe je een XML bestand importeert in Excel voor een website migratielijst. Hiermee kun je met relatief weinig werk de inhoud van je site overzetten naar een nieuw CMS. Natuurlijk kun je de techniek van een XML bestand importeren in Excel toepassen voor allerlei soorten XML bestanden die je terug wilt zien in Excel.