Home » Toepassingen » Kolommenbalans voorbeeld in Excel (met handige download)

Kolommenbalans voorbeeld in Excel (met handige download)

Schermafbeelding-2020-10-20-om-11.01.18

Als je een kolommenbalans in Excel wilt maken, kom je er al snel achter dat je hier toch best wat lastige formules voor moet gebruiken om het eindtotaal kloppend te krijgen. Als je eenmaal een werkend spreadsheet hebt, is het echter een fluitje van een cent en vul je elke maand, elk kwartaal of jaarlijks snel je kolommenbalans met gegevens uit bank, inkoopfacturen en verkoopfacturen. In dit artikel kun je een kolommenbalans voorbeeld in Excel downloaden en geven we je een uitleg hoe de voorbeeld kolommenbalans gebruikt.

Je kolommenbalans bijhouden in Excel

Wil je de administratie bijhouden van een groter bedrijf, doe dit dan niet met dit kolommenbalans voorbeeld in Excel. Tegenwoordig zijn er zoveel aanbieders van online boekhouden en de kosten vallen meestal erg mee. Je hebt dan snel een uitdraai van je kolommenbalans en openstaande debiteuren en crediteuren.
Heb je echter een administratie met weinig mutaties en enkele bankstukken dan is onze ervaring dat dit prima in een kolommenbalans in Excel kan. Hieronder vind je een handige download die je kan gebruiken als basis voor jouw kolommenbalans in Excel. Eerst vertellen we je wat meer over hoe je dit bestand moet invullen.

Een handig format voor een kolommenbalans

Wij hebben een superhandig format voor je gemaakt. Dit format kun je eenvoudig downloaden en invullen met je eigen gegevens. Ook kun je regels toevoegen of verwijderen. Kopieer dan wel de formules in de kolommen balans en V&W. Je gaat als volgt te werk:

  • Je download hieronder het handige bestand met kolommenbalans in Excel en opent die in Excel.
  • Aan het begin van je boekjaar vul je de beginbalans in. Dit doe je aan de hand van de definitieve kolommenbalans van het voorgaande boekjaar. Sluit de gegevens volgens je beginbalans aan met je jaarrekening of definitieve eindbalans van vorig boekjaar.
  • De blauwe kolommen van de kolommenbalans vul je in. Begin met de debet en credit kolommen van de bank, vervolgens creditcard, eventueel prive betaalde zaken en VJP’s (afschrijvingskosten etcetera).
  • In de laatste vier kolommen vind je de totalen voor de balansrekeningen en de V&W-rekeningen.
  • Kolom W is een controle kolom of alles kolommen samen op nul lopen. Staat hier een ander getal dan 0 dan zit er ergens een fout.
  • Helemaal onderin beeld in de gele cellen zie je de winst of het verlies.
Een kolommenbalans in Excel

We hebben geprobeerd een handige download te maken van een kolommenbalans in Excel. Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of opmerkingen? Schroom dan niet om ons te mailen! We helpen je graag verder vooruit.

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.