Home » Uncategorized » Highlighten gegevens in Excel op basis van waarde

Highlighten gegevens in Excel op basis van waarde

Excel Tips 1

Werken met highlighten van gegevens in Excel

In Excel bestaat de mogelijkheid tot highlighten van gegevens op basis van waarde, oftewel het markeren van cellen die voldoen aan bepaalde voorwaardend die voor jou van belang zijn. Je wilt bijvoorbeeld weten welke datums binnen een bepaalde tijdrange vallen en die markeren zodat je er actie op kunt ondernemen. Of je wilt in een gegevenslijst bepaalde gegevens arceren om ze zichtbaarder maken voor de gebruiker van de lijst. Je kunt dan zowel de letters van de cel als de achtergrondkleur van de cel highlighten.

Toepassen van voorwaardelijke opmaak in Excel

Voor het werken met voorwaardelijke opmaak zorg je eerst voor je volledige lijst met gegevens. Zoals bijvoorbeeld onderstaande lijst:

Gegevenslijst

Je hebt nu de basissheet en kunt beginnen met het highlighten van gegevens in Excel. Stel nu dat je alle geboortedata van 01-01-1997 wilt markeren. Je gaat dan als volgt te werk.
* Selecteer de cellen in kolom A waarom je de voorwaardelijke opmaak wilt toepassen
* Klik op “Voorwaardelijke Opmaak in de taakbalk bovenaan je scherm

Button voorwaardelijke opmaak

* Klik op markeringsregels voor cellen
* Ga naar Kleiner dan
* Vul in celwaarde kleiner dan 01-01-1997
* In het vakje opmaak kun je kiezen hoe je deze cellen wilt laten oplichten. Wij kiezen voor Groene opvulling met donkergroene tekst

Invullen voorwaardelijke opmaak

* Nu druk je op OK en zul je zien dat alle geboortedata voor 01-01-1997 zijn gemarkeerd

Het resultaat van de voorwaardelijke opmaak

Toepassingen van highlighten van gegevens in Excel

Voorwaardelijke opmaak van cellen kun je gebruiken voor veel verschillende doeleinden. In dit voorbeeld zijn we uitgegaan van een datumselectie. Je kunt ook kiezen voor alle data binnen de komende week/maand via de optie datum op of in. Of je kan cellen die voldoen aan bepaalde inhoud selecteren, bijvoorbeeld een woord. In dat geval selecteer je op bepaalde tekst. Je kunt aangeven dat een cel gemarkeerd moet worden als het een bepaalde tekst wel of juist niet bevat. En als je snel een overzicht wil van alle niet-gevulde cellen dan doe je dit met de optie lege cellen.

Vragen over voorwaardelijke opmaak

Als je nog vragen hebt over het toepassen van voorwaardelijke opmaak in jouw excel-sheet dan mag je ons altijd een mail sturen of reageren op dit artikel. Wij proberen jouw Excelvraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.