Home » Tips » Berekenen samengestelde interest in Excel

Berekenen samengestelde interest in Excel

image-16

In dit artikel leggen we uit hoe je eenvoudig de samengestelde interest kunt berekenen in Excel. Samengestelde interest betekent overigens hetzelfde als samengestelde rente. Het is bovendien een van de belangrijkste bouwblokken in het wereldwijde bankwezen en de belangrijkste manier om te berekenen hoe spaartegoeden, investeringen en schulden zich ontwikkelen over een bepaalde periode. Tot slot is het een krachtig principe om je eigen vermogen te laten groeien.

We laten je zien hoe je een herbruikbaar formulier maakt om dit te berekenen, maar eerst leggen we je kort uit wat samengestelde interest precies is. Klik hier als je de theorie over wilt slaan, dan ga je meteen naar de uitleg over de formules.

Uitleg over samengestelde interest

In de basis komt samengetelde interest neer op het berekenen van rente over rente. Ofwel, het eerste jaar leg je wat in, waar je rente over krijgt. Het tweede krijg je rente over je oorspronkelijk inleg en de rente van het vorige jaar. Op die manier verdien je met dezelfde rente elk jaar steeds een beetje meer. Dit principe wordt veel gebruikt bij onder andere spaarrekeningen, hypotheken en beleggingen.

We illustreren het met een eenvoudig voorbeeld met een bankrekening met voor deze tijden een onwerkelijk hoge rente van 5%. Je legt € 10,00 in op deze bankrekening. Na het eerste jaar krijg je 5% rente, ofwel € 0,50 (10 * 0,05). Aan het begin van het tweede jaar is de waarde op je bankrekening dus € 10,50. Aan het eind van het tweede jaar ontvang je hier weer 5% rente over. Je rente is dan echter € 0,0525 (10,50 * 0,05). Een klein beetje meer dan het voorgaande jaar. Doe dit een paar jaar en je bedrag groeit harder dan je op het eerste gezicht zou verwachten.

Wil je de samengestelde interest zelf berekenen dan kun je daar de formule voor samengestelde interest voor gebruiken:

K = B x (1 + r) j

K = Saldo aan het einde van de opgegeven periode
B = Het oorspronkelijk gestorte bedrag
r = Rentepercentage gedeeld door honderd
j = Aantal jaren dat je het bedrag wilt laten staan (machtsverheffing)

Laten we nu eens berekenen hoeveel geld we hebben na 10 jaar. We vullen de formule in:

K = 10 x (1 + 0,05)20 = € 26,53

Wauw!! Na 20 jaar is je investering meer dan 2x zoveel waard geworden! Dat is toch wel een beetje de magie van samengestelde interest. Als je deze berekening in Excel wilt uitvoeren dan gebruik je het dakje (^) om aan te geven dat je wilt machtsverheffen. In Excel ziet het er dan zo uit:

Een voorbeeld van de formule voor samengestelde interest in Excel

Hiermee kom je al een heel eind met samengestelde interest. Vaak wordt ook nog gewerkt met een periodieke inleg. Stel dat je elk jaar een euro zou bijstorten op je spaarrekening, dan ligt je rendement na 20 jaar natuurlijk nog veel hoger. De formule daarvoor is behoorlijk ingewikkeld en gaat te ver voor deze uitleg. Gelukkig hebben we die ook helemaal niet meer nodig, want … daarvoor hebben we Excel 😉

Samengestelde interest formule in Excel

In Excel kunnen we hetzelfde voor elkaar krijgen met de formule voor toekomstige waarde, deze vindt je door te klikken op de knop “Functie invoegen” op de tab Formules en vervolgens de letters TW in te typen in het zoekvenster. Hieronder zie je een voorbeeld van deze formule waarbij deze is ingevuld voor het eerder gegeven voorbeeld. Ook zie je hier de uitleg die Excel zelf geeft bij de formule onderdelen.

De parameters van de toekomstige waarde formule
Uitleg van de parameters van de toekomstige waarde formule

Denk eraan dat je de huidige waarde (HW) en de termijn betaling (Bet) een negatieve waarde invult. Als je dit niet doet dan is de uitkomst van je berekening negatief.

Eerder gaf ik al aan dat samengestelde interest pas echt interessant wordt als je periodiek een bedrag inlegt. Nu we beschikken over deze handige formule kunnen we ook het uitrekenen wat onze waarde na 20 jaar is als we er elk jaar 1 euro bij zouden leggen. Vul daarvoor in de parameter voor de termijnbetaling (Bet) de waarde -1 in. Wauw !!! Na 20 jaar bedraagt de waarde van je investering € 59,30 !!! Bijna een verdubbeling van je inleg.

Met de Excel formule voor toekomstige waarde kun je nu eenvoudig alle scenario’s berekenen voor samengestelde interest in Excel. Als je verschillende scenario’s wilt uitrekenen is het handig om hier een invulformulier van te maken. Dat laten we in het volgende gedeelte zien.

Rekenblad maken voor het berekenen van samengestelde interest

Je kunt nu een formulier maken zoals het onderstaande. In de lichtblauwe velden vul je de parameters in die je wilt gebruiken als basis voor je berekening. In de kolom achter het woord eindwaarde staat de toekomstige waarde formule die als parameters de waarden uit de velden erboven doorkrijgt. Hiermee kun je snel allerlei scenario’s berekenen.

Met dit rekenblad kun je snel samengestelde interest berekeningen maken

En zo ziet dit rekenblad er achter de schermen uit. Merk op dat voor de periodieke inleg en de beginwaarde in de formule een- teken is geplaatst. Daarmee voorkom je dat de gebruiker van dit rekenblad zelf een negatief bedrag dient in te voeren. Mocht je nog niet bekend zijn met de werking van formules in Excel dan lees dan ons artikel over het toevoegen van formules in Excel.

Opbouw van het rekenblad voor het berekenen van samengestelde interest

In dit artikel heb je gezien wat samengestelde interest precies is en hoe je het kunt berekenen in Excel. Hopelijk helpt dit je verder. Veel succes met je samengestelde interest berekeningen. En vergeet niet om dit artikel nog even te delen met je vrienden.

Bronnen

Hier nog wat handige links voor als je meer wilt weten over samengestelde interest:

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.