Home » Tips » Aantal maanden berekenen in Excel tussen twee datums

Aantal maanden berekenen in Excel tussen twee datums

image-20

In Excel kun je eenvoudig het aantal maanden berekenen tussen twee datums met behulp van formules. We leggen je stapsgewijs uit hoe je deze berekening met behulp van enkele eenvoudige formules uitvoert. In veel artikelen wordt overigens verwezen naar de Excel formule DATUMVERSCHIL. Deze levert soms echter foute waarden op en wordt daarom niet meer actief door Microsoft ondersteund. In recentere documentatie adviseert ook Microsoft om dit door middel van formules te bepalen. De functie DATUMVERSCHIL is In Excel voor Apple iMacs bovendien niet eens aanwezig. Daarom in dit artikel een manier die altijd werkt met bovendien een handige download met alle gebruikte formules.

De formules MAAND en JAAR

Om het aantal maanden te berekenen hebben we twee eenvoudige formules nodig. Namelijk de formule MAAND en de formule JAAR. Kijk nog even in ons artikel “formule toevoegen in excel” als je nog niet goed weet hoe je een formule toevoegt in Excel. De formule MAAND haalt de maand uit de datum en de formule JAAR haalt het jaar eruit.

Bij de datum 5-12-2020 geven de formules het volgende terug:

JAAR(5-12-2020) = 2020
MAAND(5-12-2020)= 12

Het bovenstaande kun je niet direct invoeren in Excel. Dan krijg je een foutmelding. Excel verwacht namelijk een zogenaamde datum waarde. Als je ergens in een cel een datum hebt ingevoerd dan kun je die cel in de formule plaatsen (bijvoorbeeld =MAAND(A5)) of je voert direct een datum in middels de DATUM functie. Hiermee maak je een datum waarde die Excel herkent. Dit doe je als volgt:

Uitgetypte formules voor JAAR en MAAND

De formule DATUM verwacht dus het jaar, de maand en de dag. Nu we weten hoe we de maand en het jaar uit een datum waarde kunnen halen, kunnen we ook het aantal maanden berekenen tussen twee datum waardes in Excel.

Aantal maanden berekenen in hetzelfde jaar

Nu je deze formules kent is het eenvoudig om het aantal maanden te berekenen in hetzelfde jaar. Dat is namelijk:

Aantal maanden = MAAND(Grootste Datum) - MAAND(Kleinste datum)

En in Excel ziet dat er zo uit:

Berekening van het aantal maanden tussen twee datums in Excel in hetzelfde jaar.

Het antwoord is natuurlijk 9. Hoe je het aanpakt om het aantal maanden verschil uit te rekenen als de datums niet in hetzelfde jaar vallen lees je in het volgende stuk.

Aantal maanden berekenen in Excel met verschillende jaren

Als de beide datums niet in hetzelfde jaar liggen dan dien je daar in je berekening rekening mee te houden. Je kunt dit berekenen door eerst het verschil in jaren te berekenen, dit te vermenigvuldigen met het aantal maanden in een jaar (12), vervolgens de maand van de oudste datum hier vanaf te trekken en de maand van de nieuwste datum er bij op te tellen. Je krijgt dan de volgende formule:

Aantal maanden berekenen in Excel tussen twee datums waarbij de datums in verschillende jaren liggen.

Een handig rekenblad om het aantal maanden te berekenen

Hoewel de bovenstaande formule niet ingewikkeld is, is het wel veel werk om steeds in te typen voor een snelle berekening. En zeker als je dit vaker wilt doen. Om dit makkelijker te maken kun je de datums het beste in aparte cellen plaatsen en daar vanuit de formule naar verwijzen. Dan kun je op basis van deze formules een rekenblad maken dat als volgt werkt:

Voorbeeld van een rekenblad om het aantal jaren, maanden en dagen in Excel te berekenen.

Hier kun je eenvoudig twee datums invoeren. De eerder besproken formules berekenen vervolgens het aantal in jaren, maanden en dagen. Hoe je dagen uitrekent behandelen we binnenkort trouwens in een apart artikel. Je kunt dit rekenblad onderaan dit artikel downloaden.

We hopen dat je hiermee weer verder kunt en stellen het op prijs als je dit artikel deelt op je facebook, LinkedId of twitter als je hier wat aan hebt gehad.

Deel dit bericht met je vrienden

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 gedachten over “Aantal maanden berekenen in Excel tussen twee datums”

 1. Kan iemand me helpen?
  Kleinzoon Sepp geboren 31-08-2019
  Kleinzoon Vince geboren 13-03-2017
  Ik zoek de datum wanneer Vince dubbel zo oud is als Sepp
  Misschien in excel of een proggie in visual basic
  Bedankt alvast!

  St-Truiden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.